Fenerbahçe Süper Kupa kararını resmen açıkladı
2024-04-03 - 20:15
Fenerbahçe, 7 Nisan'da oynanması planlanan Süper Kupa finaline U19 takımını götürme kararı aldı. Sarı-lacivertlilerin Başkan Vekili ve Kulüp Sözcüsü Erol Bilecik, Süper Kupa maçına U-19 takımıyla gidileceğini açıkladı. Öte yandan Bilecik, Türkiye Kupası'na katılmayacaklarını belirtti.

 

Fenerbahçe Kulübü, 7 Nisan'da Şanlıurfa'da Galatasaray ile oynanması planlanan Süper Kupa finaliyle ilgili kararını açıkladı. Sarı-lacivertlilerde başkanvekili ve kulüp sözcüsü Erol Bilecik, Fenerbahçe'nin Süper Kupa maçı için U19 takımıyla Şanlıurfa'ya gideceğini duyurdu.

Bilecik yaptığı açıklamada, "Süper Kupa maçı için TFF'ye bir kez daha yazı yolladık. Süper kupa, uygun bir tarihe ertelenmez ve yabancı hakem atanmaz ise maça U19 takımı ile çıkacağız." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE KUPASI'NDAN ÇEKİLİYORUZ"

Türkiye Kupası'na katılmayacaklarını söyleyen Bilecik, "Türkiye Kupası'ndan affımızı isteyen bir çalışma içine gireceğiz. Bayram sonrasında TFF'ye bütün gerekli başvurular yapılacak. Önümüzdeki iki sezon boyunca Türkiye Kupası'na katılmama kararı aldık." dedi.

Erol Bilecik'in açıklaması şöyle: 

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ OLARAK BİLDİĞİNİZ GİBİ DÜN TARİHİ BİR GÜN YAŞADIK

Biliyorum ki sizleri de bu anlamda yoruyoruz ama bu önemli gelişmelerin ışığında da kamuoyuna, sizlerin kanalıyla bu haberlerimizi aktarmak, paylaşmak hepimizin ana görevi.

Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bildiğiniz gibi dün tarihi bir gün yaşadık. Yaklaşık 23-24 binin üzerinde ki sıcak bir havada, Ramazan ayının da getirdiği koşullar ve bunların akabinde de muazzam bir kalabalık, muazzam kuyruklar olduğu için baya da bir içeriye giremeyip dönen kongre üyemiz de oldu. Ama yine gerçekleşen sayımız aşağı yukarı 23-24 bin civarındaydı. Bu rekabet ettiğimiz kulüplerin birçoğunun başkanlık yani kendi seçimli kongre üyelerinden, genel kurullarından bile çok daha kalabalık bir yapıydı, dün bizim düzenlediğimiz Olağanüstü Genel Kurul.

ALDIĞIMIZ KARARLARIN TAMAMI BİZİM YÖNETİM KURULUNUN GÖREV SÜRESİ OLAN AŞAĞI YUKARI MAYIS SONUNA KADAR GEÇERLİDİR

Orada hatırlarsanız dün de sizlerle paylaştık. Genel olarak oy birliği ile kabul edilen 4 tane maddemiz vardı. Bu dört tane maddenin kendi içerisinde bir takım opsiyonları, detayları, bir takım koşulları vardı. Bu 23 bin kişinin oy birliği ile alınan karar olması açısından da son derece önemli bir gelişmeydi. Bu gerçekten Fenerbahçe’nin ortaya koymuş olduğu bütünlüğüne, birliğine işaret etmesi açısından ve büyüklüğünün görülmesi açısından da son derece önemli olan bir karardı. Bu almış olduğumuz 4 karar ve oy birliğiyle kabul edilmiş bu kararın detaylarını bugün saat 14.00 itibarıyla yapmış olduğumuz Yönetim Kurulunda dün genel kurulun bize tevdi ettiği ve buradan bir yol haritası çıkarmamız gereken noktalardan hareketle kendi yol haritamızı çıkardık. Ben de şimdi sizlerle onları paylaşmak istiyorum. Şunu tekrarlamak istiyorum; bu aldığımız kararların tamamı bizim yönetim kurulunun görev süresi olan aşağı yukarı mayıs sonuna kadar geçerlidir. Yani bu aldığımız kararlar nihayetinde genel kurul tarihinde dediğim gibi mayıs sonu aşağı yukarı 2 ay sonra tekrardan genel kurullar değişebilir veya yeni kararlar alınabilir, bunlar teknik olarak zaten olası şeyler. Ben şu anki pozisyonumuzu ortaya koymak istiyorum:

ALDIĞIMIZ KARAR İSE NET BİR ŞEKİLDE MAÇLARA ÇIKMAMAK ŞEKLİNDE OLMADI. U19 TAKIMIMIZ İLE URFA’YA GİDECEĞİZ

Dün alınan birinci kararımız: Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde 2023 Süper Kupa müsabakalarına çıkmamak veya 2023 Süper Kupa müsabakasına U19 Futbol Takımı ile çıkmaktı. Aldığımız karar ise net bir şekilde maçlara çıkmamak şeklinde olmadı. U19 Takımımız ile Urfa’ya gideceğiz. Ama hala bugün yönetim kurulu sırasında da Türkiye Futbol Federasyonu’na resmi ıslak imzalı bir başvuru yaptık, neticeyi daha net bir şekilde ortaya koymak adına. Bir kez daha TFF’ye şu soruyu sorma ihtiyacı hissettik; ‘7’sinde oynatmayı planladığınız Süper Kupa final maçını ileriki bir tarihe atayacaksanız ve yabancı hakemle oynatacaksanız bize lütfen bunu bildirin’ dedik. Herhangi bir tarih vs. vermedik ama bunların hepsi makul süreler ve ölçüler dahilinde değerlendirilmesi gereken noktalar. Fakat ne enteresandır ki 15.35’te böyle bir yazıyı gönderdik. Yani o ara yönetim kurulu toplantımızı yaparken ve yaklaşık olarak da 16.55’te siz değerli basın mensuplarının göndermiş olduğunuz ve bu soruyu içeren yani yönetim kurulunun imzalamış olduğu bu yazının aşağı yuları muhtelif gazeteciler tarafından basında neşredildiğini gördüm. Birebir, orijinal bizim göndermiş olduğumuz yazı! Son derece açık olan bir beyandı ama bunu kendilerine de sorduğumuzda hakikaten böyle bir sızıntının olma ihtimalinin kendilerinde olmadığını söylediler. Bunun bizim tarafımızdan olmasını zaten mümkün değil. Bu konuda da takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Yani 15.35’te Türkiye Futbol Federasyonu’na göndermiş olduğumuz bir başvuru var, bir soru soruyoruz; ‘Genel kurulumuzu yaptık, ileriki bir tarihe erteleyecekseniz veya aynı zamanda yabancı hakem ataması yapacaksanız lütfen bize bildirin’. Bu konuda da Genel Kuruldan almış olduğumuz bir yetki var ve bu yetkiyi daha sağlık bir şekilde nasıl kullanacağımıza dair ama ne acıdır ki ve görüyoruz ki bu yazı aşağı yukarı 1 saat sonra neredeyse tamı tamamına aynısı olmak kaydıyla kamuoyunun içerisine düşmüş vaziyette veya sosyal medyada herkes tarafından okunan durumdaydı. Bunlar görülmemesi gereken, çürümenin bir resmi tekrardan ortaya çıktı.

Sevgili Acun’un da katkılarıyla hazırlanan 25 dakikalık videoda gördüğünüz gibi futbolun bu kadar çürütülmüş olan bir noktaya getirilmesi hem Türk spor kültürünün yapının, böyle bir Cumhuriyet yapısında olacak işler değil.

U19 TAKIMIMIZLA URFA’YA GİDİYORUZ

Kararımızı U19 takımıyla, farklı bir şey yarın bize gelmedikçe bütün hazırlığımızı U19 takımımızla Urfa’ya gitmek üzere kararımızı almış vaziyetteyiz.

Taraftarlarımız bize güvensinler. U19 takımıyla çıkacaksınız ve yıllardır yapmış olduğumuz rekabetten farklı bir netice ile kendilerini kötü hissedeceklerine inanan taraftarlarımız, kongre üyelerimiz, yöneticilerimiz, bunlar topyekun belirgin sayıdaki arkadaşlarımız bunu düşünüyorlar.

Buradan bütün kamuoyunu ve Fenerbahçelilere şunu söylemek istiyorum. Bu son derece iyi bir akıl konarak Urfa’ya gidiyoruz. Bize güvenin. Orada sizleri kötü hissettirecek, sıkıntıya sokacak, ‘böyle bir karar doğru bir karar mıydı?’ sorusunun geleceği bir noktada olmayacaksınız.

U19 takımı Urfa’ya gidecek. Taraftarımızın kendini kötü hissedeceği bir nokta olmayacak. Hatta bu konuda dün Başkan’ın konuşmasının içinde vardı. Taraftarlarımızdan maça gitme için herhangi bir organizasyon yapmasına da gerek duymuyoruz. Burada akıllı ve akılcı bir şekilde davranarak gideceğiz. Ve aynı gün U19 Takımımız dönmüş olacaklar.

SEZON BİTTİKTEN SONRA NE YAPIP YAPIP VEYA UYGUN OLAN BİR TARİH ATMOSFERİNDE FUTBOL A TAKIMIMIZI URFA’YA GÖTÜRECEĞİZ

Burada hem Urfa kentine hem de Urfalı kardeşlerime bir mesajım var: Bu almış olduğumuz kararla ayın 7’sinde orada bir rekabeti simgeleyen müthiş bir futbolun oynanabileceği bir atmosferden de bir anlamda affımızı istemiş olduk. İsteyeceğiz, nihayetinde. Şöyle boynumuzun borcu olsun diyerek Yönetim Kurulunca aldığımız bir karar var. Biz sezon bittikten sonra ne yapıp yapıp veya uygun olan bir tarih atmosferinde Futbol A Takımımızı Urfa’ya götüreceğiz. Gerek Urfaspor ile gerek bu yapı dahilinde Urfalılara Fenerbahçe A takımını seyrettirebilecek bir organizasyona da imza atacağız. Buradan da Urfalı bütün kardeşlerimizle, Urfa şehrimizle de bu olumlu mesajı paylaşmak isterim.

İkinin aynı olması gerekiyor. (Yabancı hakem atayıp, erteleme olmama durumunda) Aldığımız yetkiyi tekrardan okuyorum: Uygun bir tarihe ertelenmemesi ve yabancı hakem atanmaması halinde. Net ve açık. İkisini beraber arzu ediyoruz.

Fenerbahçe, Olympiacos ile 11 Nisan’da maça gidiyor. Ülke puanlarının artması bütün spor kulüpleri, Türkiye için önemli olan hadise. PSG’den tutun, Yunanistan’ın kendi liglerinde bütün bu maçlar ertelenmişken ama bizim bu anlamda rahatlıkla ertelenebilecek takvimi olan maçın hiçbir şekilde ertelenmemesi bizim için pek olacak iş değildi.

(Maç başladıktan sonra takımı sahadan çekmeyi mi planlıyorsunuz?) Bu konuda şuan bir şey söylemeyeyim. Bu konulara daha yakın olan arkadaşlarımız gerekli planlamayı yaptılar. (Taraftarlarımız) Müsterih ve çok rahat olsunlar.

U19 için bence tarihi bir fırsat. Aynı dünkü kongreye katılım gibi. Eminim U19’da da bütün oyuncu evlatlarımız bunu tarihi bir fırsat olarak görecekler. O sahaya çıkmaları bile.

Bunu dün Başkan da izah etti. 7 Nisan’daki program için herhangi özel bir program yapmalarına gerek yok.

Şu anki mevcut dönem mayıs sonu itibarıyla bitmiş oluyor. Yeni bir Genel Kurul var. Yeni Genel Kurul, yeni kararlar ama her zaman Fenerbahçe’de devamlılık esastır. Bu devamlılık esası mutlaka devam ettirilecektir.

TÜRKİYE KUPASI’NA ÖNÜMÜZDEKİ İKİ SEZON KATILMAMA KARARINI NET BİR ŞEKİLDE ALDIK

Dün şöyle bir yetki de almıştık: Önümüzdeki sezondan itibaren 2 sezon Türkiye Kupası'na katılmamak veya önümüzdeki 2 yıl Türkiye Kupası'na U19 takımıyla katılmak. Burada da kararımız çok net. Türkiye Kupası’ndan affımızı isteyen bir çalışma içerisine gireceğiz. Bayramdan sonra yine Yönetim Kurulu’ndan bir grup arkadaşımız yetkilendirilmiş şekilde. Profesyonel destek aldığımız arkadaşlarda da meselenin içindeler. Bayram sonrası TFF’ye gerekli bütün başvuruları yapacaklar. Biz Türkiye Kupası’na önümüzdeki iki sezon katılmama kararını net bir şekilde aldık.

(Ligden çekilme konusu) Sevgili Başkan dün her şeyi tane tane anlattı. Hem hukuksal hem de mali boyutunu anlattı. Türkiye Kupası apayrı bir organizasyon ve apayrı bir statüsü olduğu için nihayetinde bunun herhangi bir ligde süren, süregelen bir yıllık süreci de kapsamadığı için bizim aldığımız karar net bir şekilde katılmama yönünde.

Türkiye Kupası organizasyonuna katılmama noktasında yöneltilen soruya Erol Bilecik, “Henüz bu konularda herhangi bir şey yok. Bu, bizim yönetim kurulunun tasarrufu, yönetim kurulunun götürmüş olduğu genel kurulun tasarrufu ki esas olan zaten bizim için üst perde ve nihayetinde ana yetkili organ genel kuruldur ve genel kurulda oy birliği ile alınmış olan bir karar.” şeklinde cevap verdi. 

FUTBOLDA DAHA ÖNE ÇIKMIŞ ÜLKELER VAR

Üçüncü yetki almış olduğumuz madde: Türkiye’deki futbol faaliyetlerimiz ile ilgili verilecek kararlardan bağımsız olarak her hâlükârda yurt dışı yapılanması hususlarında gerekli yol haritasının belirlenmesi ve hayata geçirilmesi. 

Bunun için yönetim kurulundan profesyonel arkadaşlarımızdan bir ekip başkan tarafından görevlendirildi. Kendisinin de bu konuda odaklanması söz konusu. Biz özellikle Avrupa ülkelerinden birinde Türkiye’deki faaliyetlerinin dışında yine ağırlıklı olarak futbolu ön plana alacak şekilde yapılanmamızı nasıl yapabiliriz, hangi süreçlerle yapabiliriz şeklinde çalışmaya bayram sonrası oluyoruz. Bununla ilgili arkadaşlarımızdan beklentimiz o. Bu konuda futbolda daha öne çıkmış ülkeler var. Bu ülkeler de dahil olmak üzere hızlı ve geniş bir perspektifle dönem sonuna kadar bu çalışmayı, yapılanmayı masanın üzerine koyacaklardır.

Herhangi bir takım satın alınıp alınmaması yönündeki soruyu ise şu şekilde yanıtladı:

Bununla ilgili alınmış hiçbir kararımız yok ama arkadaşlarımızı ortaya koyacağı planlama dahilinde bütün raporlar tekrardan yönetim kuruluna gelecek, yönetim kurulundaki bütün arkadaşlar da Ali Başkanın liderliğinde bu konuda da net bir şekilde bundan sonraki yapılanma adımları atılacak. Takdir ederseniz kısa sürede olabilecek bir şey değil. Teorik olarak hazırlanabilirsiniz ama işin pratiği… Bu tip pratiği yapabilmek için de bir miktar yıllara sahip olan bir çalışma ve yatırımın eseri olacak. Bu konuyu da yapsa yapsa, olsa olsa yine Fenerbahçe yapar diyerek son derece emin olduğumuz bir nokta bu.

DÜNE BİR GÜN ÖNCE GELMEDİK. DÜNE GELİRKEN UZUN YILLARIN BİRİKİMİYLE GELDİK

Dördüncü yetki aldığımız kon ise: Futbol paydaşları dışında yapılan müdahalelerle ilgili Türk futbolunun geldiği ve sürdürülemez nokta itibarıyla UEFA ve FIFA’nın ilgili kurallarına gerekli aksiyonların alınmasıyla ilgili başvuruda bulunmak.

Burada Türk kamuoyunun, Türkiye Cumhuriyeti’nin asla yanlış anlamaması gereken bir yapı var. Biz neredeyse uzun dönemlerdir ki düne bir gün önce gelmedik. Düne gelirken uzun yılların birikimiyle geldik. Hatta videoda anlattığımız gibi 2005-2006 Denizli deplasmanından başlayan bir öykü bu. 3 Temmuz süreci yani hepsi bunların üst üste toplanmış halidir. Böyle baktığınız zaman artık UEFA’nın da FFA’nın da bu konudaki kurullarının fazlasıyla iyi bir iletişimle ki hem iç iletişimle hem de Avrupa’daki bu kurullardaki iletişimlerde konuyu anlatmak istiyoruz. Konuyu detaylarıyla izah etmek istiyoruz. Hem Fenerbahçe’ye olan haksızlığı hem de Türk futboluna daha iyi bir değer katabilmek amacıyla da net bir şekilde bu konuda apayrı bir grubumuz çalışmaya başlamış vaziyette. Bu konu bize daha yakın bir konu. Çünkü bundan önce FIFA ve UEFA ile olan ilişkilerimiz, bu konuda tecrübelerimizin olması bir hayli geniş. Bu konuda da tahmin ediyorum ki yine bayramdan sonra sizlerle paylaşabileceğimiz noktalar olursa hızlıca paylaşmış oluruz diye düşünüyoruz. Dört maddenin dördünü de aksiyon planına bağlamış vaziyetteyiz. 

Başkan Vekilimiz Erol Bilecik, Süper Kupa organizasyonuna taraftarların gidip gitmemesi yönünde kullanacakları inisiyatif ile ilgili şunları söyledi:

Taraftar tabii ki gidebilir. Biz, ‘Taraftar gitmesin’ dediğimiz zaman bizim A Takımımızın gitmeyeceğini, 90 dakikalık bir maç olmayacağını buradan net bir şekilde izah ediyorum. Urfa’nın bu anlamda coğrafi alanları, mutfak kültürü taraftarımıza cazip gelecektir. Giden taraftarımız olacaktır, başımızın üzerinde ama biz orada bir futbol maçını yeteri kadar izleme ihtimalleri olmayacağını düşünerek bunu söylüyorum.

Bugün açıklanan PFDK kararlarına dair konuşan Bilecik, “Bu konuda gerekli olan itirazlarımızı arkadaşlar zaten yaptılar. Böyle baktığınız zaman Trabzon maçından sonra yaşananları o kadar çok anlattık ki ben burada tekrardan vaktiniz almak istemem. Fenerbahçeli oyuncularımızın nefsi müdafaa yapıyor olmalarına rağmen tekrardan bu ceza sisteminin içinde yer almaları bizim son derece yadırgadığımız, eleştirdiğimiz ve yanlış bulduğumuz net bir tutumdur TFF tarafından.” dedi.

Süper Kupa müsabakasına çıkması planlanan U19 Takımımızın, kendi liginde aynı gün maçının olmasına dairse, "Bu konuda da bir başvurumuz var. Tahmin ediyorum ki bu konuda bir erteleme bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Vekilimiz Erol Bilecik, sözlerini şu şekilde noktaladı:

Bu akşamki maçın futbol takımımız için iyi bir maç olmasını, bizim lehimize bol gollerin olmasını ve nihayetinde çok güzel bir Ramazan ayı içinde güzel bir 3 puan daha alıp, yolumuza emin adımlarla devam edip ligi de şampiyon bitirmemizi dileklerimi buradan paylaşıyorum.”

  • Beğen
YORUM YAZIN